Kolajen peptit kolajen proteinin parçalanmış hâlidir. Kolajen takviyeleri hazırlanırken kolajenler parçalanarak kullanılır. Böylelikle vücut tarafından emilimi daha kolay olur. Bu da kolajenin etkilerinden daha hızlı yararlanmaya katkıda bulunur.
Kolajen ve Kolajen Peptit Arasındaki Fark Nedir?
Kolajen, büyük bir proteindir. Ancak kolajen peptit, bu proteinin kesilmiş parçalarıdır. Ağızdan takviye olarak alınan kolajen önce mideye, daha sonra bağırsaklara ulaşır. Orada emilerek kana karışır.
Bu emilim esnasında küçük hücrelerin aralarından geçmesi gerekir. Kolajen tek yapı hâlindeyken kolay sindirilemez. Bu yüzden takviyesi hazırlanırken küçük parçalara ayrılır. Zaten kolajenin tamamında bir etki yoktur. Yani belirli parçaları etkilidir.
İşte peptitler etkili olan küçük parçaların yakalanıp kesilmesiyle elde edilir. Böylelikle sadece size gerektiği kadar, tamamı vücudunuza etki edecek şekilde kolajen proteini almış olursunuz.
Yani kolajenin işe yaramayan, etkisiz kısımları vücudunuza girmez. Balık,sığır eti ve tavuk gibi gıdalarda da kolajen vardır. Ancak bunları yemek ile kolajen peptit takviyesi almak aynı şey değildir.
Yiyeceklerde bulunan kolajen proteinin emilimi daha zayıf ve daha yavaştır. Ancak peptitler kolajenin sadece etkili kısmını ihtiva eder. Bu sayede vücudunuza kolajenin asıl yararlı kısmını almış olursunuz.
Kolajen peptit kullanımı bu açıdan büyük öneme sahiptir. Kolajenin tamamı vücut tarafından emilemez ve kullanılamaz. Ancak eğer yalnızca kolajenin gerekli kısımlarını alırsak vücut onun hepsini kullanabilir. Bu da kolajen proteininden maximum düzeyde yararlanacağımız anlamına gelir.
Kolajen Peptit Nasıl Üretilir?
Sığır ve balıktan elde edilen kemik ve deri gibi kolajen bakımından zengin maddeler kaynatılıp ekstrakte edilir. Sıvının üst tarafında toplanan jelatin maddesi enzimatik işlemlerden geçirilir. Daha ileri derecede parçalanarak kolajen peptit açığa çıkarılır.
Kolajen peptitler vücuttaki hedef noktalara bozulmadan geçer. Kolajen yapısal olarak büyüktür, hücre zarından geçemez. Fakat parçalanarak peptit hâline getirildikten sonra yararlı forma dönüşür.
Araştırmalara göre kolajenin etki gösterebilmesi için en fazla 2000-2500 dalton seviyelerinde molekül büyüklüğüne sahip olması gerekir. İşte kolajen peptitler buna göre formülize edilir.
Kolajene Kaç Yaşında Başlanmalı?
Kolajen kullanım yaşı kişinin yapısına ve ihtiyaçlarına göre değişir. Bu konuda net bir şey söylemek doğru değildir. Fakat çocukluk döneminde kolajen takviyesi alınmaz.
Kolajen peptit veya farklı bir kolajen takviyesi almadan önce doktora başvurmanız önerilir. Varsa sahip olduğunuz hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar değerlendirilerek bu doğrultuda kolajen tedavisi düzenlenmelidir.
Kolajen vücut sağlığı için vazgeçilmez bir proteindir. Vücudumuzun yapı taşlarından biridir. Kasların, eklemlerin, kemiklerin, cildin, bağ dokularının yapısında kolajen proteini yer alır.
20’li yaşlardan itibaren kolajen üretimi yavaş yavaş azalmaya başlar. Her sene %1 oranında kolajen kaybı gerçekleşir. Orta yaşlardan sonra giderek hızlanan bu süreç, ciltte, tırnaklarda ve çeşitli bölgelerde sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Yaşlılıkla birlikte kolajen oranı daha da düşer.
Kolajen takviyelerine erken yaşlardan itibaren başlanması, bu kayıpları daha aza indirmek ve kolajen eksikliğine bağlı problemlerle karşılaşmamak açısından önemlidir. Kolajen vücutta doğal olarak üretilir ve zamanla, kendiliğinden azalması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bunu engellemek mümkün değildir fakat etkilerini minimize etmek mümkündür.
Kolajen Kaç Ay Kullanılmalı?
Bu konuda da sabit bir kural yoktur. Tedavi süresi kişinin gereksinimlerine göre değişecektir. Bazen 2 aylık kullanım yeterli olurken bazen 3 ay, 6 ay veya daha fazla kullanılmasına da ihtiyaç duyulabilir.
Hatta hiç ara vermeden düzenli olarak kolajen takviyesi alanlar da vardır. Bu durum, takibinizi yapan hekimin kararı doğrultusunda şekillenecektir.
Kolajen Ne Zaman Alınmalı?
Uzmanların tavsiyesi, kolajen takviyesinin kahvaltıdan yarım saat önce ya da uyumadan aç karna alınması yönündedir. Bunun sebebi, kolajenin mide ve bağırsaklar boşken daha iyi etki göstermesidir.
Hangi Kolajen Takviyesi Daha İyi?
Her takviyenin herkeste aynı etkiyi göstermeyeceği unutulmamalıdır. Kolajen peptit takviyesi ve diğer kolajen formları içeriklerine göre değişiklik arz eder. Sizin için en iyisi doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Sıvı formdaki kolajenlerin daha hızlı emildiği bilinir. Bununla birlikte kullanım kolaylığı açısından tablet kolajenler daha avantajlıdır.
Bazen kolajen tedavisi glutatyon, hyaluronik asit ve C vitaminiyle desteklenir. Bu da elde edilecek sonuca daha hızlı ulaştırır. Fakat bahsi geçen destekler de yine hekim kontrolü dışında kullanılmamalıdır.
Kolajen kullanımına dair merak edilenlerle ilgili daha ayrıntılı bilgiler sitemizde mevcuttur. Geniş ürün yelpazemizde yer alan kolajen takviyeleri, farklı kullanım amaçlarına göre tasarlanmıştır.
Ürünlerimizin içerikleri, faydaları ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında her şeyi bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.